Seminář "Měření tiskových parametrů aneb co je nového v nové normě ISO 12647-2:2024"

Verze PDF

 

Měření poskytuje informace o barevnosti tiskové produkce a umožní řídit ev. kontrolovat kvalitu tiskové procesy. Stávající i nové tiskové normy ISO a z nich vzniklé reference Fogra s sebou nesou nutnost měřit a vyhodnocovat množství parametrů. Jak tato měření provádět a jak je vyhodnocovat, to si ukážeme teoreticky i prakticky na našich půldenních seminářích. Co přinese nová ISO norma 12647-2? Bohužel (anebo bohudík?) změn je velmi mnoho.

Program semináře

1. Teorie měření na úvod. Barva jako subjektivní vjem z dopadu elektromagnetického záření, vliv osvětlení a citlivosti lidského zraku.

2. Základy spektrální fotometrie. Spektrální křivka remise, výpočet prostoru CIE Lab. Metody měření (M0, M1, M2, M3), barevné odchylky a jejich užití (Delta E76, E94, ECMC, E2000, Delta H). Výpočty těchto odchylek a jejich meze. Proč jsou zavedeny tyto nové parametry? Porovnání měření různými metodami M0 až M3.

3. Základy denzitometrie. Konstrukce měřicích přístrojů. Clona a frekvence tiskového rastru. Spektrální status filtrů. Polarizační filtr. Denzita, její výpočet a fyzikální význam. Plošné pokrytí TV a nárůst tiskového budou TVI. Výpočet a jeho význam. Měření přímých barev. Metoda SCTV.

4. Definicí barevnosti tisku ve stávající normě ISO 12647-2:2013. Tiskový substrát a jeho vlastnosti. Vliv OBA a parametr fluorescence. Správné dávkování tiskové barvy. Normované cílové hodnoty TVI (nárůst tiskového bodu). Co popisují nové tiskové reference Fogra51/52?  

5. Systém Fogra referencí a z nich vzniklých referenčních ICC profilů. K čemu je používat a jak z nich vybírat? A jaké jsou další Fogra reference? Poslední je nyní Fogra60.

6. Návrh nové tiskové normy ISO 12647-2:2024. Jaké substráty jsou přidány? Jak se mění definice nánosu tiskové barvy? A co definice TVI? Již není pouze jedna definice, ale hned tři: TVI, CTV a ND. Jak se liší, jak je měřit a co nám tyto informace říkají? Univerzální barevný prostor pro všechny typy kalibrací.

Organizace

Doba trvání semináře: 3 hodiny, dopolední (9.00 až 12.00) nebo odpolední běh (13.00 až 16.00)

Datum konání: úterý 9.4.2024

Místo konání: Impact Hub, 1. patro, oranžový salonek, Drtinova 10, Praha 5 (lze parkovat na zpoplatněných fialových zónách nebo v nákupním středisku Anděl)

Cena semináře: 2 450 Kč bez DPH

Objednání a platba přes on-line systém SimpleShop.cz na adrese:

https://form.simpleshop.cz/Lleg/buy/

Těšíme se na vás!